van ZZP naar SSP: Shameless Self Promotion

‘Ongezien’ 4 minuten korte film van Robin Alysha Clemens

Onder welke steen zat jij? Als je op een feestje bent en niet snel aanhaakt op een zogenaamd zeer actueel onderwerp, dan krijg je deze vraag al snel op je afgevuurd.

Als zelfstandig ondernemende professional heb je geen steen nodig, je bent sowieso snel ongezien.

Al helemaal als er op het feestje vooral mensen rondlopen met een baan. Zij hebben het makkelijk bij het kennismaken. Ze vertellen je hoe ze heten en – afhankelijk van het soort feestje of mens – wat hun functie is. Ik ben controller dus ik besta. Ik ben woordvoerder dus ik ben.

De controller en woordvoerder hebben een baan en collega’s. Een groep mensen die samen veel tijd en budget hebben, waarmee ze ervoor zorgen dat het bedrijf een visie heeft, diensten ontwikkelt, klanten aantrekt en houdt. Zodat de controller kan controllen en de woordvoerder kan woordvoeren. Voor hen het mooiste werk van de wereld.

Op dat feestje kun jij vertellen dat je zelfstandige bent. Of nog mooier: je bent ondernémer.
Hoe reageert de ander dan op jou? Oef, je werkt vast hard. Zeker in deze tijd. Ik lees dat ZZP-ers naar de voedselbank gaan en van alles tekort komen. Jij komt hier vast niet toevallig op de fiets en hoe is het met jouw vakantie?

Dit is een gesprek waar niemand op zit te wachten (en jij zeker niet).

Nu vertel ik op een feestje wel eens – zo ongeveer op het moment dat ik naar huis wil – dat ik business coach ben. Grote kans dat de ander afhaakt omdat hij overbezet raakt door mijn vage en mistige woorden. In het gunstigste geval komt de ander dichterbij staan en kijkt mij beleefd maar vragend aan.

Zo kun ook jij pal naast een potentiële klant staan, die staat te springen om ….. Maar met je woorden maak je mist omdat je zegt dat je coach, financieel of communicatie adviseur, vormgever, professional organizer of …. bent. En jij en je fantastische dienst blijven ongezien. Terwijl je – nu je toch op het feestje bent – kunt toveren met je tijd en contacten. En ook nog eens van betekenis zijn voor de ander.

Als zelfstandige kun je last hebben van een land vol onwetende werknemers, een zesjescultuur, een grote gelijkheidsdrang en angst voor kop-boven-het-maaiveld. Zo kan het komen dat geweldige talenten en professionals besmuikt een ‘shameless self promotion’ aankondigen en dan snel vertellen hoe hun website heet en wat je daar kunt zien of kopen. Vooral niet te veel ruimte innemen.

Maar mensen zijn gek op mensen die staan voor hun zaak en de meeste mensen willen andere mensen graag helpen. Waarom zou jij – terwijl je niet kunt of wilt leunen op een geldverslindende TV-commercial of een hele batterij verkopers – jezelf dan ongezien maken op een feestje of plek waar je toch al bent?

Er is nog iets anders: een mistige functie noemen zou verboden moeten worden, als eerste voor zelfstandig ondernemende professionals. Zeg nooit (alleen) meer dat je een vormgever, financieel of communicatie adviseur, professional organizer of …… bent.

Vertel liever met welke klanten je het allerliefste werkt, wat hun grootste probleem is en wat de winst en vooruitgang is die jij je klant bezorgt. Zeg het in woorden die mensen raken.

Schuif een eind op richting Shameless Self Promotion en begin er nu mee. Leen woorden van een dramaqueen, zorg voor hoop en hebberigheid en kijk naar de reactie van de ander. Zorg ervoor dat je woorden raken, dat anderen beelden en gevoelens bij jouw woorden krijgen. Zodat ze direct kunnen denken aan iemand die baat heeft bij jou en je dienst. En misschien blijken ze dat zelf ook te hebben!

Wil je goed verdienen en ideale klanten in minder tijd? Zorg dat je gezien wordt en dat je woorden als een viraal vuurtje verder kunnen vlammen.

Krijg je weinig vlammen en geen vuur? Zeg dan niet meer van hetzelfde, ga niet schreeuwen maar zeg het ánders en kijk wat er dan gebeurt. Heb onderweg geduld met jezelf, een vuurtje stoken zonder mistige rook is een kunst op zich!

Omdat ik regelmatig van me laat zien, krijg ik vaak iets moois in de schoot geworpen.
Deze keer de 4 minuten korte film ‘Ongezien’ van Robin Alysha Clemens. Zij noemt zichzelf shameless ‘future famous photographer’, studeert nu aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en verbaasde vooral zichzelf als klassewinnaar met Ongezien. Haar korte film heeft een verrassend einde en sluit prachtig aan op dit artikel!

Ik lees je reactie op Shameless Self Promotion graag ! (klik op reactie en scroll naar beneden)

Dit artikel verscheen ook op NUzakelijk.nl Ondernemersblog (1-5-2012).

 • Interessant artikel?


  Meld je hieronder aan en je krijgt direct 7 tips en daarna automatisch updates
  Ook zo'n hekel aan acquisitie en voor nop werken? Ontdek hoe je scoort met gratis weggeven. Expres.
   
  voornaam
  e-mailadres

  Als bonus krijg ik de 2-wekelijkse update. Afmelden is eenvoudig.
   
  1. Elja zegt:

   Je raakt me wel hoor met je blog. “een zesjescultuur, een grote gelijkheidsdrang en angst voor kop-boven-het-maaiveld.” Omdat ik al een tijdje buiten Nederland woon en ook een paar andere culturen mee mag maken, zie ik het wel een beetje zo.
   Ik sla mezelf ook niet graag op de borst (Nederlander he). Maar ik ben ook niet bang om duidelijk te zijn over wat ik kan en wat ik kan betekenen voor iemand.
   Misschien ook omdat ik hier in de VS heb geleerd dat je niet al te bescheiden moet zijn.
   Toch worstel ik er wel mee hoor, zelfpromotie. Je kunt duidelijk zijn over wat je kunt, trots zijn op je prestaties, en je kunt jezelf ongegeneerd promoten, twee verschillende dingen he? Zucht. Blijft lastig.

  2. Monique zegt:

   Interessante blog. Ik kreeg kippenvel bij het filmpje! Wauw, ik kan me goed voorstellen dat er ondernemers zijn (en werknemers) die zich zo voelen. Veel mensen leven zo langs elkaar heen! Maar komt dat doordat we onszelf niet duidelijk genoeg laten zien? Of doordat we anderen niet zien staan en veel te veel met onszelf bezig zijn?

  3. @Elja goed dat je vergelijkingsmateriaal hebt qua culturen, herkenbaar. Wat je schrijft vind ik belangrijk: betekenen voor….. (jezelf en de ander). Ik denk dat dat vooral lukt als je laat zien waar je voor staat, dan kan er een creatiekracht ontstaan. Op welk vlak dan ook. Over het normatieve – de mate van zelfpromotie – ben ik nog niet uit, maar daar zal ik vast ook nog wel over schrijven:)

   @Monique zeker kippenvelfilmpje, mooi werk van Robin. Mijn waarneming is dat veel zelfstandige professionals te weinig met zichzelf bezig zijn. Eerst de klant helpen en áls er tijd over is dan ga ik zorgen voor mijn eigen idealen, bedrijf, ……… Dat is het begin van het einde en het kan anders: je diensten zo vormgeven dat je meervoudige winst maakt, voor jezelf én je klant. Dan leven er 2 mensen zeker niet langs elkaar heen;)

  4. ‘Nu vertel ik op een feestje wel eens – op het moment dat ik naar huis wil – dat ik business coach ben.’ http://t.co/WftzUErW @hennietibben

  5. @JCMKremer zegt:

   RT @KittyKilian: ‘Nu vertel ik op een feestje wel eens – op het moment dat ik naar huis wil – dat ik business coach ben.’ http://t.co/WftzUErW @hennietibben

  6. van ZZP naar SSP:Shameless Self Promotion http://t.co/9Sai3OYxvE ik ga mijn pitch omgooien! #zzp #coach #ondernemen #organizer @hennietibben

  7. RT @hennietibben: ‘Nu vertel ik op een feestje wel eens – op het moment dat ik naar huis wil – dat ik business coach ben.’ http://t.co/472F…

  1. Er zijn nog geen trackbacks voor dit artikel.

  Laat een reactie achter


  ViperProof by ViperChill