top twitter tips

twitter_logoWat kun je met twitter? Hoe begin je met twitter? Wat is twittertaal? Welke accessoires zijn er?

Twitter is in 2006 vanaf San Francisco de wijde wereld ingevlogen. Twitter is een internetdienst en hoort bij de social media familie. Vanaf je desktop, notebook, tablet of smartphone stuur je een tweet: een bericht van 140 tekens dat direct op het internet verschijnt.

Oorspronkelijk gaf je via twitter antwoord op de vraag ‘what’s happening?’ Een status update, zoals ‘WieWatWaar’ bij Hyves, ‘what’s on your mind’ bij LinkedIn of ‘status’ bij Facebook. Twitter is 100% gericht op die status update, maar dan frequenter of sneller én realtime openbaar.

Met telkens 140 tekens en je volgers kun je veel kanten op. Twitter is voor mij een koffietafel, communicatieleerschool, laboratorium, bibliotheek, netwerk, beeldvormer en deeltjesversneller. Ik heb contact met andere experts of gewoon leuke mensen. Interessant vind ik hoe mensen omgaan met techniek van sociale media. Onechtheid en (a)sociaal gedrag is heel goed zichtbaar.

starten met twitter: je eenmalige investering

Je maakt eerst een profiel aan. Geef dit profiel bewust een identitieit: naam, foto, bio en een link naar je website, blog of LinkedInprofiel. Als je je op de buitenwereld richt, werk je niet met een slotje en kies je niet voor ‘protect my tweets’ als instelling. Kies liever elke keer wat je wél of juist níet schrijft.

Je hebt nu een profiel en bent klaar om je eerste tweets te schrijven. Je kunt hier helemaal je eigen gang gaan. Sociale media experts geven je de tip: be useful, interesting and engaging.

Je updates of tweets vormen je public timeline. Dat betekent niet alleen dat iedereen je tweet door kan sturen (RT’en), maar dat je tweet ook de voorpagina zou kunnen halen. Twitter is een enorme deeltjesversneller en de mens is hebberig, ijdel en nieuwsgierig;-) Iets om rekening mee te houden of juist bewust in je voordeel te laten werken!

twitter in de praktijk: regelmaat werkt

Een recept voor starters: volg 100 mensen, wees 100 dagen actief met elke dag 1 tot 3 tweets (en begin direct;-) De eerste weken zullen zeker aanvoelen als een experiment. Twitter werkt vooral wanneer je er regelmatig (niet persé vaak) bent, waardevol bent, interesse hebt in mensen en je online leven verbindt met in real life.

Wanneer, hoe vaak en hoe lang je twittert, dat bepaal je natuurlijk uiteindelijk zelf. Zeker is dat de tijd op twitter voorbij kan vliegen. Als je dat niet wilt, gebruik dan eens een timer. Tenslotte: met dit artikel kun je een goede start maken, maar….. twitter maak je helemaal zelf:-))

Find, follow and forward

 • op Twitter zelf kun je mensen zoeken als je bent ingelogd: kies in het menu voor ‘find people’. Daar vind je ook ‘friends’ van Gmail of LinkeIn.
 • ook kun je via een zoekwoord (bijv. schaatsen, ZZP, HNW, blogpraat, etc.) mensen vinden die over een bepaald onderwerp twitteren. Dat kan ook een evenement of TV-programma zijn. Op die manier kunnen mensen met dezelfde interesse elkaar vinden en volgen.
 • ook zijn er gidsen, bijvoorbeeld de Twittergids. Zie je interessante mensen? Kies dan voor ‘follow’. Wil je zelf in de Twittergids komen? Zoek de juiste categorienaam en noem deze dan in je profiel (bio).
 • wanneer je mensen gaat volgen, dan zie je ook met wie zij communiceren. Klik op namen, lees bio en berichten van hem of haar. Bevalt het je? Druk dan op ‘follow’. Zo simpel kan het zijn: iedereen kan met 1 click volgen, ontvolgen, volgen, etc. Dit gaat er losser aan toe dan bij LinkedIn contacten of Hyves vrienden. Tenzij je zelf een drama maakt van een ontvolging;)
 • forward kun je doen door te re-tweeten, het liefst met een korte toevoeging van jezelf. Bijv. ‘aanrader’ of ‘….’ . Door dit te doen, waardeer je openlijk de tweet van een ander. Daarnaast geef je ook nog eens inhoud door: het bericht zelf of een interessante link naar een artikel, filmpje, etc.

Binnen twitter leeft een eigen taal, hieronder vind je de basics:

tweet = bericht van 140 tekens
(public) timeline = je serie tweets
mention (@)= iemand heeft specifiek een bericht naar jou gestuurd (wel openbaar)
RT = retweet, doorgestuurd bericht
DM = direct message, privé bericht naar andere twitterer (jullie volgen elkaar)
# (hashtag), middel om twitteraars en hun tweets te verzamelen/zoeken rondom een onderwerp. Zoek binnen twitter search maar eens op #nrcnext of #dwdd. Of bezoek Twirus waar je actuele “trending topics” ziet.

Kies je eigen taal, net als in het ‘echte’ leven. Wil je toch meer weten over typische twittertaal? Marlooz heeft een hardcore verzameling.

twitter: de extra’s, de minnen en de plussen

Er zijn veel accessoires om meer uit Twitter te halen.
Een belangrijke daarin is TweetDeck, een applicatie voor twitter en andere sociale media. Je kunt er je eigen centrale distributiecentrum van maken en op maat inrichten. Hier kun je verkorte URL’s toevoegen aan je eigen berichten. Verder kun je met kolommen een eigen overzicht samenstellen met berichten van anderen. Denk aan indelen in groepen (incl. nieuwe volgers) of berichten verzamelen over een bepaald onderwerp.
Voor mobiel gebruik zijn er ook basisapplicaties: google “je eigen type mobiel of smartphone” + “twitter” en je vindt iets bruikbaars.
Ik werk soms met meetinstrumenten, bijvoorbeeld Twitter Analyzer en twittercounter.
Verder is ‘doping’ niet ongebruikelijk: allerlei manieren om snel veel followers te krijgen of kopen. Ik houd me daar niet mee bezig.

Net als in het ‘echte’ leven zijn er op twitter ook mensen die in jouw ogen niet zo sociaal zijn, weinig zelfcontrole hebben, ongevraagd een mening of advies geven of andere dingen belangrijker vinden. Mijn advies: houd af en toe je adem in, gooi geen onnodige openbare olie op het vuur. Doe jezelf niet tekort en laat jezelf van een tactische kant zien als het echt belangrijk is, ontvolg eventueel of geef de user een gele kaart (blocken) of rode kaart (report for spam). Maar dit is in mijn praktijk een uitzondering en twitter is vooral leuk of verrassend!

Ben je gehackt? Dat merk je waarschijnlijk niet zelf als eerste, maar een app heeft je account overgenomen en stuurt spam via de DM naar je volgers. Met een beetje pech wordt je hierdoor ontvolgd (jij houdt ook niet van spam) en ben je je van geen kwaad bewust. Maar van een fijne volger krijg je een tweet met het sein ‘je bent gehackt!’.

Hoe los je je hack op? Door de app – die jouw twitterstuur heeft overgenomen – de toegang tot je account te blokkeren.

 • stap 1: log op twitter.com en klik rechtsboven op het poppetje, klik op ‘settings’ of ‘instellingen’,
 • stap 2: kies in het menu links voor ‘password’ of ‘wachtwoord’ en verander deze
 • stap 3: kies in het menu links voor ‘apps’ en je ziet de lijst met applications die van jou -bewust of onbewust – toegang kregen tot je twitter account. Screen de lijst en druk op ‘revoke access’ om dit voor 1 of meerdere apps terug te draaien.
 • stap 4: check of je twitteraccount hierna nog steeds zelf tweets stuurt en indien nee: twitter lekker verder en bedank je alerte volger:)

Ben je nog niet actief op twitter? Vraag jezelf dan nu af waarvoor je er zou willen zijn. Je kunt er contact leggen met andere professionals of gewoon leuke mensen. Bedenk in welke context(en) twitter iets voor jou kan betekenen. Persoonlijk of voor je werk? Allebei? Wil je er koffieleuten, mensen treffen met dezelfde interesses, je expertise delen of vergroten of  contact hebben met potentiële klanten of verwijzers? Weet waarvoor je op twitter bent!

Twitter is voor mij meestal inspirerend en een strategisch succesmiddel, het hoort helemaal bij mijn eigen ideale (werk)week. Hier kun je mij volgen.

 • Interessant artikel?


  Meld je hieronder aan en je krijgt direct 7 tips en daarna automatisch updates
  Ook zo'n hekel aan acquisitie en voor nop werken? Ontdek hoe je scoort met gratis weggeven. Expres.
   
  voornaam
  e-mailadres

  Als bonus krijg ik de 2-wekelijkse update. Afmelden is eenvoudig.
   
  1. Wat een fijn en overzichtelijk artikel over twitter dit!

  2. Eric zegt:

   Best interessant artikel dat Twitter gedoe…, alleen, wanneer wordt er gewerkt? Loop al met een aantal taken achter… En dan heb je ook nog LinkedIn met al z’n mogelijkheden. Pffff. Misschien moet ik maar verder Twitteren 😉

  3. @eric zou werken en twitteren niet samen kunnen gaan? Het is wel een kunst om er dan de juiste hoeveelheid aandacht aan te besteden. En dat bepaal je lekker zelf;-)

  1. […] Tweet, tweep, #, tweetup. Geheimtaal of bekende woorden?, blog over Twitter door Tibbenwerkt […]

  2. […] de bedoeling zieltjes te winnen. Wat men niet altijd doorhad, was dat Twitter alleen werkt als men ’sociaal gedrag‘ vertoont. Dus niet alleen een stroom van verkooppraatjes publiceren: de “stem op […]

  3. […] Tweet, tweep, #, tweetup. Geheimtaal of bekende woorden?, blog over Twitter door Tibbenwerkt […]

  4. […] Twitter door Tibbenwerkt (2009) * Twitter is geen verkoopmachine (blog) door Jan-Willem Seip (2009) * Twitterpower door Joel […]

  5. […] Tweet, tweep, #, tweetup. Geheimtaal of bekende woorden?, blog over Twitter door Tibbenwerkt […]

  Laat een reactie achter


  ViperProof by ViperChill